Over Fossielvrij


Wij geloven in de kracht van burgermacht om een veiliger klimaat en een betere, rechtvaardige toekomst te bouwen. De Fossielvrij beweging bestaat uit honderden vrijwilligers, lokale en thematische groepen en een klein team van betaalde krachten.

Onze missie

Onze missie is om een sterke, lokaal-verankerde burgerbeweging te bouwen om de macht van de fossiele industrie te doorbreken. Zo komt er ruimte voor een snelle, rechtvaardige transitie naar 100% hernieuwbare energie in handen van gemeenschappen.

Wat hebben we al bereikt?

Dankzij onze beweging is het publieke debat verschoven: de fossiele industrie wordt niet langer gezien als onderdeel van de oplossing, maar als onderdeel van het probleem. Samen hebben we ervoor gezorgd dat prominente publieke instellingen hun banden hebben verbroken met olie-, kolen- en gasbedrijven.

  • Na zeven jaar campagne voeren, kondigde ABP in 2021 aan te divesteren uit alle fossiele bedrijven.
  • Dankzij de prachtige performances van Fossil Free Culture hebben het Van Gogh Museum, Het Concertgebouw en NEMO hun banden met oliereus Shell verbroken.
  • Door de strategische campagne van Reclame Fossielvrij gaat Amsterdam als eerste stad ter wereld fossiele reclame verbieden.

  • Een wereldwijde beweging

    We zijn onderdeel van 350.org, een wereldwijde beweging van mensen zoals jij en ik, die in actie komen voor het einde van het fossiele tijdperk, en voor klimaatrechtvaardigheid. 350.org ondersteunt deze website, en is de host van de mailinglijst en de digitale platforms.

    Hulp nodig?

    Heb je een vraag? Het Fossielvrij NL team helpt je graag, mail ons op [email protected]