Organising principles

1. We delen een visie
Samen strijden we voor een wereld in ecologische en sociale balans. We strijden voor een samenleving geworteld in rechtvaardigheid en bevrijd van de destructieve fossiele industrie.

2. We bouwen aan een brede, inclusieve en krachtige beweging voor klimaatrechtvaardigheid
Met burgermacht van onderop doorbreken wij de macht van de fossiele industrie en strijden we voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Onze kracht zit in onze passie, onze diversiteit en onze daadkracht van een steeds bredere burgerbeweging.

3. We richten ons op systeemverandering
De klimaatcrisis is een systemische crisis die al het leven op aarde bedreigt. Om zoveel mogelijk impact te maken, richten we ons niet op individuele gedragsverandering, maar op het onderuithalen van de belangrijkste steunpilaren die de macht van de fossiele industrie in stand houden.

4. We zetten doelgerichte campagnes op gericht op de steunpilaren van de fossiele industrie
We zijn gericht, geïnformeerd en compromisloos. Binnen elke campagne voeren we de publieke druk op met een mix van tactieken die ons helpen om onze doelen te bereiken.

5. We organiseren ons op basis van gemeenschapszin en solidariteit
We bouwen burgermacht door relaties te versterken binnen het Fossielvrij netwerk, met partnerorganisaties en andere grassroots klimaatgroepen.

Solidair zijn betekent voor ons actief luisteren naar de mensen die het hardst geraakt worden door de klimaatcrisis en de activiteiten van de fossiele industrie. En hun strijd actief te ondersteunen.

6. We zien creativiteit en vastberadenheid als vaste bouwstenen van ons werk
De fossiele industrie heeft geld en macht – wij hebben creativiteit en vastberadenheid. Het is essentieel om onze tactieken te blijven vernieuwen. Creatieve manieren van communiceren spreken vaker onze emoties aan, en kunnen een alternatieve wereld schetsen.

7. We maken onze beweging krachtig en menselijk door verhalen te vertellen
Van gemeenschappen in de frontlinie die strijden tegen fossiele projecten tot leraren die actie voeren om hun pensioenfonds fossielvrij te maken: iedereen heeft een eigen verhaal. Unieke, persoonlijke verhalen kunnen een brede groep mensen raken in hun hart en in hun hoofd, en zo motiveren om in actie te komen.