Skip to main content

Aan: PNO Media

Een goed pensioen met fatsoen

Dit jaar herijkt PNO Media haar duurzaamheidsbeleid. Wij zien dit als een kans om als werknemers een duidelijk en breed gedragen geluid te laten horen onder pensioendeelnemers. Teken en deel deze petitie.

- Wij vragen PNO Media om zo snel als mogelijk, maar uiterlijk binnen drie jaar alle investeringen in olie, kolen, gas en teerzand producerende bedrijven te beëindigen en de vrijkomende middelen te investeren in duurzame bedrijven en fondsen.

- Wij vragen PNO Media ook haar klimaat- en engagement doelen te concretiseren, aan te scherpen en transparant te maken. We zien graag dat ze een klimaatneutraal-route formuleert, met concrete doelstellingen voor absolute CO2-reductie ook op korte termijn. Een tijdspad waarbinnen PNO Media het door haar onderschreven Parijs Akkoord gaat halen. Wij vragen PNO Media openbaar te maken hoeveel ze in welk bedrijf investeert.

- Wij vragen tenslotte dat PNO Media haar engagement strategie uiterlijk 2023 verlegd naar industrieën waar het wel echt zin heeft om te praten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de autoindustrie, omdat zij producten maken waar fossiel niet noodzakelijk is.

Waarom is het belangrijk?

Inmiddels zijn er in Nederland al vier pensioenfondsen die de stap hebben genomen om te desinvesteren. Dit doen ze uiteraard niet alleen voor het klimaat. Dit doen ze ook omdat ze weten dat groen investeren met uitstekend rendement gepaard gaat. Een solide pensioen kan prima zonder olie, kolen, gas en teerzand.

Dit jaar is de kans voor PNO Media om in te zetten op grootse vergroening!

De reden dat PNO Media vooralsnog niet wil desinvesteren, is omdat ze gelooft in dialoog; ook wel ‘engagement’ genoemd. Dit zijn verschillende manieren van contact tussen het pensioenfonds en de olie, kolen en gasindustrie over het omschakelen naar hernieuwbare energie. Ze heeft echter geen tastbaar bewijs over de afgelopen twintig jaar dat haar dialoog heeft gewerkt of effectief is. Het gedrag en de uitbreidingen van de fossiele industrie spreken echter voor het tegendeel. De pensioenfondsen die al zijn uitgestapt, hebben kenbaar gemaakt dat zij hun engagement alleen nog maar in andere sectoren zullen inzetten, want gesprekken met fossiele industrie werken niet genoeg.

De tweede reden van PNO is dat: "fossiel nodig is voor de energietransitie". Het probleem is echter dat de bedrijven waar PNO Media in investeert, goed zijn voor 15 miljard dollar aan exploratie van nieuwe gas- en olievelden. Deze nieuwe investeringen mogen simpelweg niet meer gedaan worden als we het Parijs Akkoord willen halen. Het nieuwste IPCC rapport roept op tot zo snel mogelijk stoppen met olie, kolen en gas. Wij willen via ons pensioengeld als medewerkers niet bijdragen aan de uitbreiding van de fossiele industrie. Het gaat om bijna 70 fossiele bedrijven waaronder Chevron, Shell, Lukoil, Petrobras, Exxon Mobile, Inpex, Valero (PNO Aandelen 21-3-2021)

-De bedrijven waar PNO in investeert zijn goed voor 11940 km aan nieuwe olie en gaspijpleidingen
-16 bedrijven waar PNO in investeert zijn goed voor 87340 MW aan kolencentrales. (146 x de Amercentrale)

Verdere exploratie van Kolen, olie en gas kan niet. Die voorraden moeten in de grond blijven om de klimaatcrisis te beteugelen.

De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds erger. Hittegolven en droogtes veroorzaken overal ter wereld bosbranden en doden. Mensen verliezen hun huizen door orkanen en overstromingen. Ook in Nederland beginnen de gevolgen tastbaar te worden.
Wij kunnen bijdragen aan de oplossing door ons pensioen op te bouwen op een verantwoorde manier.

Ben je PNO deelnemer? Doe mee, teken de petitie en/of schrijf met vanuit je eigen organisatie een brief aan het bestuur van PNO. Help PNO Media het duurzaamste pensioenfonds van Nederland te worden.

Bronnen:
Hier kun je de beleggingen van PNO inzien
https://pnomedia.nl/zo-beleggen-wij/waarin-we-beleggen/aandelen-obligaties-en-alternatieve-beleggingen
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2021/fossielvrij-pensioen.html

Een artikel over de vier pensioenfondsen die gestopt zijn met fossiel
https://www.nu.nl/economie/6154893/eerste-grote-pensioenfonds-verkoopt-beleggingen-in-fossiele-energie.html
https://www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/abp-stopt-met-beleggen-in-fossiele-brandstoffen.aspx

Over divesteren en rendement:
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/kolen-olie-en-gas-zijn-niet-nodig-voor-een-veilig-pensioen~b2632bf8/
https://www.newyorker.com/news/daily-comment/the-powerful-new-financial-argument-for-fossil-fuel-divestment
https://www.newyorker.com/news/daily-comment/the-powerful-new-financial-argument-for-fossil-fuel-divestment
Wat is de Global Oil and Gas Exit List :
https://gogel.org/gogel-explained

Deze petitie is gemaakt door medewerkers van de VPRO en de Consumentenbond.

Hoe het overhandigd gaat worden

Wij zullen de petitie eind juni fysiek aanbieden op het kantoor bij de bestuurders van PNO Media.

Categorie

Links

Updates

2022-10-24 13:52:18 +0200

1,000 handtekeningen verzameld

2022-05-30 19:17:57 +0200

500 handtekeningen verzameld

2022-04-08 10:31:51 +0200

100 handtekeningen verzameld

2022-04-05 21:25:13 +0200

50 handtekeningen verzameld

2022-04-05 15:16:30 +0200

25 handtekeningen verzameld

2022-04-05 12:30:36 +0200

10 handtekeningen verzameld